Forside Værker Weblog CV In english Email Links
www.thomasandersson.dk  - Weblog

 

 

Hulkamera og hvordan det virker...

 

Hulkamera er en simpel måde at fotografere på. I princippet fungerer det på samme måde som det menneskelige øje. Lysstrålerne bevæger sig i rette linier igennem det lille hul i kameraet og rammer fotopapiret og belyser dette. Fotopapiret fremkaldes og fikseres. Der kommer altså i første omgang et negativ. Dette negativ laver man en kontaktkopi af ved at lægge det ovenpå et stykke ubelyst fotopapir og lyse igennem negativet. Enten med et forstørrelsesapparat eller med en lommelygte. Det nu belyste fotopapir fremkaldes og vupti han man et positiv. Man kan selvfølgelig også skanne negativerne ind og vende dem i fotoshop - hvilket jeg faktisk har gjort.

 

Kameraet

 

En hvilken som helst lystæt kasse eller dåse kan bruges. Min egen favorit er lavet af en overskåret dåse til vanille, men der er ikke nogen begrænsning på størrelsen. Jo større afstand der er mellem hul og papir, jo større forstørrelser får man - og jo længere skal belysningstiden være. 

Først males kameraet sort indvendig. Lav dernæst et stort hul og sæt stanniol bag, hvorefter du prikker et hul i stanniolen med en nål. Fotopapiret monteres i et mørkekammer. Dvs. der må ikke være hvidt lys, men gerne rødt. Gå evt. ind i et mørkt rum med en rød cykellygte. 

Efter belysning fremkaldes negativet. Ca. 2 min i fremkalder . Skyl i stopbad og et par minutter i fikserer. Til sidst skylles grundigt med vand.

Til belysning af positivet kan du som sagt bruge en hvid lommelygte hvis ikke du har et forstørrelsesapparat, men ellers er fremgangsmåden den samme.

 

Materialer

 

Fotopapir til sort/hvide billeder købes hos fotohandleren. Fåes i mange forskellige udgaver. Hårdt/ blødt, blank /mat. Det er ikke så vigtigt.

Fremkalder, stopbad og fikser købes hos fotohandleren. 

Plastbakker til væskerne.

 

Weblog